Bani pentru digitalizare. IMM-urile pot accesa până la 100.000 euro
Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) care activează în afara domeniului IT&C și care au o vechime de cel puțin un an pot beneficia până la 100.000 de euro ajutor de la stat pentru digitalizarea propriei afaceri.
Prin intermediul programului de finanțare nerambursabilă, firmele pot solicita acești bani pentru achiziții de calculatoare, laptop-uri, servicii de realizare website, software, servicii Cloud și de hosting, domenii.ro, retelistica, etc. Detalii, mai jos, în articol.
Bugetul total alocat prin acest program este de 100 milioane de euro. Scopul îl reprezintă digitalizarea IMM-urilor din alte sectoare de activitate decât IT&C, precum şi creşterea competitivităţii IMM-urilor şi dinamizarea indirectă a sectorului IT&C. Asta înseamnă că firmele cu activitate în domeniul IT&C nu vor putea beneficia în mod direct de acest sprijin.
Condițiile de acordare a schemei de ajutor de minimis pentru digitalizare au fost aprobate la finalul anului trecut, prin ordin al ministrului Fondurilor Europene și al preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României.
Concret, pentru a putea obține acești bani, firmele interesate trebuie să nu fi primit bani din fonduri publice, inclusiv fonduri europene, în ultimii cinci ani, și trebuie să nu aibă obligaţii bugetare nete. O altă condiție e ca acestea să nu fie în stare de insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare lichidare sau suspendare temporară a activităţii.
O întreprindere va putea accesa o sumă între 30.000 și 100.000 de euro, adică maximum 90% din valoarea eligibilă, și trebuie să acopere din surse proprii minimum 10% din bugetul eligibil al proiectului.
Fondurile obținute prin programul de digitalizare vor putea folosite de IMM-uri în următoarele scopuri:
▪︎ achiziționarea de echipamente și dispozitive IT&C, acoperirea cheltuielilor de instalare, configurare și punere în funcțiune;
▪︎ cumpărarea și/sau dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/ licențelor necesare implementării proiectului, configurarea și implementarea bazelor de date, integrarea structurilor de date, soluții de automatizare software;
▪︎ cumpărarea unui website de prezentare a societății, inclusiv achiziția de domeniu și găzduirea pe server;
▪︎ cumpărarea unui nume de domeniu nou „.ro” direct de la furnizorul național de domenii „.ro”;
▪︎ cumpărarea soluției de semnătură electronică;
▪︎ plata activităților de trecere a arhivelor din analog/dosare/hârtie în digital indexabil;
▪︎ cumpărarea de aplicații informatice specifice pentru persoanele cu dizabilități;
▪︎ cumpărarea soluțiilor IT pentru comerțul electronic;
▪︎ cumpărarea de servicii de tip Cloud și SaaS (Software as a Service);
▪︎ realizarea rețelei LAN;
▪︎ cumpărarea de servicii pentru consolidarea securității cibernetice aplicabile pentru software/hosting/rețele;
▪︎ achiziționarea serviciilor de găzduire, cu excepția pachetelor de reseller;
▪︎ cumpărarea de servicii de consultanță pentru elaborarea documentațiilor necesare pregătirii proiectului propus spre finanțare si/sau managementul proiectului, elaborarea documentațiilor necesare implementării proiectului;
▪︎ activități necesare instruirii personalului care va folosi produsele implementate/achiziționate și a personalului care va asigura mentenanța;
▪︎ cumpărarea serviciilor de auditare intermediară/finală, financiară.
Pot fi eligibile doar investiţiile direct legate de creşterea competitivităţii IMM-urilor, folosindu-se tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, respectiv investițiile privind digitalizarea activităţii societăţilor.
Acest tip de ajutor financiar se va aplica până la epuizarea sumelor alocate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021, iar plata schemei se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.