Whistleblowers: cum vor putea implementa angajatorii regulile privind avertizorii de integritate
Peste 6 luni, angajatorii mari trebuie să implementeze un sistem electronic de raportare a faptelor ce pot constitui încălcări ale legii sau ale normelor deontologice, scopul fiind acela de a proteja persoanele care fac sesizări, adică acei „avertizori de integritate” (whistleblowers), în ideea în care, dacă dezvăluirile lor sunt făcute cu bună-credință, aceștia să aibă siguranța că nu vor fi pasibili de sancțiuni. Potrivit specialiștilor, acest sistem ar trebui să fie unul electronic, dar în același timp e necesară și varianta de raportare în sistem fizic, indiferent de fiabilitatea celui tehnic deja implementat.
Sistemul tehnic, digital, spun specialiștii, reprezintă soluția optimă de implementare corectă a regulilor privind avertizorii de integritate, iar acesta trebuie completat cu un sistem de raportare în format fizic deoarece unii angajatori vor furniza mijloace de comunicare tradiționale, pe suport de hârtie sau electronic (e-mail), telefonic ori în persoană. În plus, nu trebuie omise măsurile ce asigură confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal (GDPR).
Acest sistem tehnic de raportare pe care angajatorii urmează îl dezvolte/achiziționeze trebuie să prezinte o serie de caracteristici:
▪︎ să fie ușor de operat de către avertizori, în sensul în care sunt suficiente cunoștințe tehnice de bază;
▪︎ să asigure confidențialitatea persoanelor care raportează și a tuturor celor vizate;
▪︎ să permită numai persoanelor desemnate să aibă acces la raportările avertizorilor;
▪︎ să faciliteze o comunicare securizată cu avertizorii;
▪︎ să furnizeze un mediu de lucru electronic sigur pentru managementul de caz;
▪︎ să respecte toate prevederile GDPR.
Reamintim că, potrivit Directivei europene din 2019 privind protecția celor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, firmele cu mulți angajați, dar și autoritățile/instituțiile vor fi obligate să implementeze mecanisme și proceduri prin intermediul cărora peroanele ce raportează nereguli depistate în activitatea lor sau încălcări ale legii să poată fi protejați.
Ministerul Justiției a pus deja în dezbatere un proiect de lege ce are în vedere transpunerea Directivei europene în legislația națională până la sfârșitul acestui an.
Proiectul de lege va putea fi aplicat însă după aprobarea de către Guvern, adoptarea de către Parlament, promulgarea de către șeful statului și publicarea în Monitorul Oficial. România are obligația de a transpune Directiva europeană amintită, astfel că proiectul de lege se va concretiza în viitorul apropiat.