Granturi pentru digitalizare universitatiilor prin PNRR
S-a lansat ghidul in consultare publica pe data de 26 mai 2022 cu privire la granturi pentru digitalizarea universităților. Informațiile vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile noi informații.
Obiectiv specific
Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului. Obiectivul PNRR-ului este ca cel puțin 60 de universități sprijinite cu noi centre tehnologice inovatoare pentru dezvoltarea competentelor viitorului, prin inovarea continuă a programelor de studiu.
Condiții de eligibilitate
Solicitanții eligibili sunt instituțiile de învățământ superior acreditate, de stat și particulare.
(o universitate poate solicita și obține un singur grant în cadrul acestui apel de proiecte).
Activități /acțiuni eligibile
Investițiile finanțate în cadrul actualului apel vizează măsuri integrate, menite să îmbunătățească infrastructura digitală și să dezvolte competențele studenților și ale cadrelor didactice universitare, prin intervenții precum:
- crearea si operaționalizarea centrelor digitale universitare;
- actualizarea, dezvoltarea și implementarea de programe de formare în domeniul competențelor digitale/competențelor digitale avansate;
- dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților pentru meserii emergente;
- dezvoltarea de programe de orientare profesională pentru studenți în vederea acoperirii nevoilor din perspectiva ocupațiilor emergente;
- dezvoltarea de programe de formare a noilor competențe de predare/evaluare în sistem hibrid.
Investiții în infrastructura digitală a universităților (modernizarea laboratoarelor, computing centers, noduri/ centre/ hub-uri de inovare și de lansare/ găzduire a unor startup-uri):
- Proiecte de infrastructură digitală pentru crearea de noi departamente/ centre/ laboratoare de cercetare în cadrul universității, însoțite de achiziţionarea de noi instrumente şi echipamente;
- Proiecte de infrastructură digitală pentru modernizarea, extinderea, consolidarea unui departament/ centru/ laborator de cercetare existente în cadrul universității, însoțite de achiziţionarea de noi instrumente şi echipamente.
Investiții în formarea competențelor digitale ale membrilor comunității academice;
- Studenți de la ciclurile universitare licență, master și doctorat, prin participarea în programe de formare, în corelare cu Cadrul european al competențelor digitale DigComp;
- Personalului didactic și de cercetare, prin participarea în proiecte de cercetare, programe de formare și stagii de pregătire practică, in corelare cu Cadrul european pentru competențele digitale ale cadrelor didactice – DigCompEdu.
În plus, pot fi finanțate programe de formare pentru:
- dezvoltarea modulelor/unităților de învățare care conduc la formarea prioritară a competențelor pentru profesii emergente;
- dezvoltarea competențelor digitale avansate ale specialiștilor din zona IT pentru tehnologii emergente – AI, Blockchain, IoT etc. – în sensul creșterii valorii adăugate a serviciilor și produselor dezvoltate de către companiile din domeniul IT&C românești și pentru a rămâne o economie competitivă la nivel mondial;
- derularea de programe de training pentru upskilling și newskilling prin intermediul Digital Innovation Hubs etc;
- instrumente de evidență online a școlarității și a activităților didactice și de evaluare a studenților.
În cadrul proiectului, universitățile pot utiliza 10% din bugetul grantului maxim solicitat pentru dezvoltarea programelor de formare pentru îmbunătățirea competentelor digitale ale studenților, personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare.
Valoarea proiectului și a finanțării nerambursabile
Alocarea financiară totală pentru acest apel de proiecte este de 234 milioane euro.
Valoarea totală a grantului se calculează prin însumarea unei sume forfetare pentru dotări de bază (2 mil euro/universitate eligibilă) și valoarea produsului costului mediu per student x nr. total de studenți fizici de nivel licență, master, doctorat din universitatea eligibilă.
Plafonul pentru costul mediu per student licență/master/doctorat este stabilit la 200 euro/student, corelat cu 534.000 studenți înmatriculați in anul universitar 2021-2022 la toate ciclurile de studii, toate formele de învățământ, cu taxă și fără taxă, înregistrați la 1 octombrie 2021.
Valoarea maximă a grantului = 2 mil euro + (200 euro x total nr studenți ciclu licență, master și doctorat din cadrul universității beneficiare).
Cheltuieli eligibile
Cheltuieli pentru echipamente si dispozitive digitale (enumerate doar cu titlu de exemplu):
- Utilaje şi echipamente tehnologice şi funcționale;
- Echipamente de calcul, echipamente periferice si simulatore;
- Cablare rețea internă;
- Achiziționare și instalare de sisteme şi echipamente pentru persoane cu dizabilități;
- Cheltuieli pentru conectivitate si asigurarea utilităților şi/sau reabilitarea şi modernizarea acestora;
- Echipamente IT şi pentru comunicaţii;
- Instalaţii, echipamente şi instrumente independente pentru cercetare;
- Cheltuieli pentru achiziţia de active necorporale (max. 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului);
- Aplicaţii informatice si licenţe software;
- Concesiuni, brevete, licențe, mărci comerciale, drepturi și active similare, aplicații informatice;
- Cheltuieli cu servicii IT, de dezvoltare/actualizare aplicații, configurare baze de date, migrare structuri de date etc;
- Cheltuielile pentru servicii informatice şi de comunicații: dezvoltare, întreținere, actualizare aplicații informatice, configurare și implementare baze de date, migrare și integrare structuri de date existente, dezvoltare website/portal.
Cheltuieli pentru dezvoltarea și implementarea programelor de formare de competențe, în limita a 10% din valoarea totală a grantului solicitat (enumerate doar cu titlu de exemplu):
- Cheltuieli cu resursa umană pentru dezvoltarea programelor de formare de competențe;
- Cheltuieli pentru autorizarea/acreditarea programului/centrului ECDL;
- Cheltuieli cu resursa umană pentru susținerea cursurilor de formare;
- Taxe pentru obținerea certificării individuale.
Cheltuieli neeligibile
Cheltuielile de management/implementare proiect vor fi suportate din bugetul universității, ele nefiind eligibile in cadrul programului de finanțare PNRR.
Criterii de evaluare
Pentru a primi finanțare în cadrul apelului, un proiect trebuie să obțină minimum 70 puncte din punctajul maxim total de 100 puncte.
Toate propunerile care au obținut un punctaj final de minimum 70 puncte vor fi aprobate pentru finanțare în cadrul acestei runde, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute în limita bugetului disponibil.
Propunerile care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor primi o notificare electronică urmată de o adresă prin care li se comunică motivele depunctării, cu posibilitatea de depunere a unei contestații.
Proiectele vor fi supuse evaluării eligibilității proiectului și, ulterior, calității proiectului pe criterii precum:
- Calitatea actului educațional;
- Relevanță ți impact;
- Design si implementare proiect;
- Sustenabilitatea proiectului și impactul asupra mediului
Depunerea proiectului
Proiectele se depun exclusiv online, prin sistemul informatic disponibil la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home, cu respectarea termenului limită de depunere.
Apelul de proiecte este unul de tip competitiv.
Universitățile eligibile pot transmite online proiectele începând cu data de 9.06.2022, ora 8, până cel târziu pe 17.06.2022, ora 16.
*Informațiile sunt extrase din ghidul solicitantului lansat în consultare publică. Informațiile vor fi actualizate pe măsură ce noi informații vor fi disponibile.