Modificări propuse la concordatul preventiv
Companiile mici vor avea posibilitatea să acceseze un acord de restructurare pentru a preveni insolvența, procedura concordatului preventiv venind cu o serie de modificări:
Se suspendă executarea silită de drept la data deschiderii procedurii de insolvență, timp de patru luni pentru negocieri, iar perioada poate fi prelungită până la 12 luni.
Se modifică procentul de vot necesar aprobării acordului de restructurare – de la 75% din valoarea masei credale la 50%+1 în fiecare categorie de creanțe afectate, sau poate scădea mai mult, dar nu mai puțin de 30% din valoarea totală a creanțelor afectate.
Proiectul va elimina adunarea creditorilor, însă aceştia vor putea solicita convocarea unor şedinţe colective, unde vor participa inclusiv debitorul sau administratorul concordatar.
Pentru procedura reorganizării judiciare, proiectul de lege propune:
• noi premise pentru respectarea duratei perioadei de observație sau formularea unei cereri de prelungire a acesteia. În prezent, durata soluționării contestațiilor întârzie foarte mult implementarea unui plan de reorganizare și reduce astfel șansele de reușită;
• modificarea duratei maxime a perioadei de executare a planului de reorganizare de la 4 ani la 5 ani;
• condițiile clare în care creditorii pot contesta hotărârea adunării creditorilor de votare a unui plan de reorganizare și în care pot formula obiecțiuni referitoare la legalitatea planului;
• prioritizarea la plată a finanțărilor noi și intermediare acordate în procedurile de prevenire a insolvenței;
• avertizarea din timp a debitorului, printr-unul sau mai multe instrumente care să permită identificarea circumstanțelor ce ar putea conduce la o stare de dificultate sau chiar a riscului insolvenţei, fapt ce va permite debitorilor să acţioneze fără întârziere. Un astfel de sistem urmează să fie înfiinţat şi operaţionalizat până în la jumătatea lunii iunie 2022.
Un astfel de proiect de lege produce efecte doar după ce este aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, apoi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Mai multe informații despre concordatul preventiv citiți în articolul nostru – click AICI